Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)







Anadolu Ateşi Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan, “Truva’nın Anadolu halkına, Türk halkına ait bir efsane olduğunu anlatmak, buralı bir hikayeyi içeriğine en yakın şekilde yorumlayıp tüm dünyaya anlatmak istiyoruz” dedi.

ÇANAKKALE - “Troya”gösterisi için sahne çalışması yapmak üzere Truva Antik Kenti’ne gelen Mustafa Erdoğan, Homeros’un İlyada destanında yer alan şiirdeki hikayeden esinlenerek 7 yıl önce yazdığı, 2 bölümden oluşan 90 dakikalık “Troya” gösterisi için 3 yıldır prova yapıldığını belirtti.

Sahneye taşıdıkları gösterinin sanatsal bir yorum olduğunu ifade eden Erdoğan, “Dans gösterisinin bilimsel doğrularla desteklenmesi için 120 kişilik dans grubu içinde daha önce Truva’yı görmeyen yaklaşık 35 kişiyle Truva Antik Kenti’ne geldik. Buranın enerjisini almak için sahne çalışmalarını Truva’da gerçekleştirdik” dedi.

Eserin sadece estetik kaygılarla yazılmadığını belirten Erdoğan, şöyle konuştu:
“Truva’nın Anadolu halkına, Türkiye halkına ait bir efsane olduğunu öne sürüyoruz. Dünyadaki bütün Truva yorumları, bu düşüncenin karşı taraftan bakılarak yazıldı. Biz buradan, üzerine bastığımız topraklardan hareketle buralı bir hikayeyi içeriğine en yakın şekilde yorumlayıp tüm dünyaya anlatmak istiyoruz.”

Gelecek ay önce İstanbul’da, daha sonra diğer illerde, 1 yıl sonra tüm dünyada sahnelenecek eseri 2 bölüm halinde yazdığını anlatan Erdoğan, ilkinin kapalı salon gösterisi olduğunu, ikincisinin ise gerçek atların kullanılacağı Truva gösterisi olacağını, ancak bunun şimdilik düşünce aşamasında olduğunu bildirdi.


“GÖSTERİ, ANADOLU DAYANIŞMASINI ÖNE ÇIKARACAK”

Gösteride, efsanede yer alan Helen, Hektor, Paris gibi karakterlerin olduğuna, ancak gösterinin Helen aşkına yoğunlaşmadığına işaret eden Erdoğan,”Biz işin daha çok barışı hedefleyen Anadolu dayanışmasını öne çıkarıyoruz. O birliktelik kültürünü biraz daha öne aldık” diye konuştu.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Gösteri Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Rüstem Aslan da dansı sahneleyecek Anadolu Ateşi grubuna Truva’nın arkeolojik verileriyle mitolojik verilerinin kesiştiği yeri gösterdiğini ifade etti.

Doç Dr. Aslan, “Truva’nın özelliklerini, İlyada’ya etkilerini, Truva’nın güncelleştirilmesiyle ilgili bilgileri ve bilimsel birikimlerimi ekibe aktarıp doğru, etkileyici bir projeye katkıda bulunmak istiyorum” dedi.

İLYADA DESTANI

İlyada, Truva Kenti’nin destanını anlatır. Truva kenti, Çanakkale Boğazı’nın beri yakasında bugünkü adıyla Hisarlık Tepesi’ne kurulu zengin bir kentti.

Yurtları Anadolu’da bulunan Truvalılarla Yunanistan’dan gelen Akhalar topluluğunun savaşıdır bu büyük destan.

Akhalar Topluluğu Yunanistan’ın çeşitli bölge krallarından oluşmuş bir ordudur. Her kral, kendi gemileri ve adamlarıyla yola çıkmıştır ve bu ordular, krallar kralı Agamemnon’un yönetiminde örgütlü bir birleşiktirler. İlyada, Truvalıların yenilgisinin destanıdır. İlyada destanı, 24 bölümden ve 16 bini aşkın dizeden oluşur. Truva Savaşı’nın 9. yılında 51 günlük süreyi kapsar.



Dünyaya gönül gözüyle bakan ve ölümsüz eserler bırakan halk ozanı Aşık Veysel, aramızdan ayrılalı 34 yıl oldu. Bugüne kadar eserleri farklı müzik türlerinde değişik biçimlerde yorumlanan Aşık Veysel, bu kez gitarist Joe Satriani'ye ilham kaynağı oldu.

Satriani'nin resmi internet sitesinde yer alan habere göre, dünyanın pek çok ülkesinde fanatik derecede hayranları bulunan ve kendine özgü tekniğiyle tanınan sanatçının, “Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock” adlı albümünde “Asik Veysel” ve “Andalusia” isimli iki parça Aşık Veysel'e ithaf edildi.

Bunlardan “Asik Veysel” ismini taşıyan parça, usta halk ozanının türkülerinden yapılan düzenleme niteliğini taşırken, kimi bölümlerde gitarla bağlama sesi veriliyor.

TÜRKİYE'YE DE GELMİŞTİ

Türkiye'ye 14 Temmuz 2007 tarihinde gelerek İstanbul Arena'da konser veren Joe Satriani, 25 yıllık kariyeri boyunca ilk kez geldiği Türkiye'den çok etkilendi.

Su ziyaretinde Türk kültürünü de tanıma fırsatını bulan Satriani, buradan hareketle yeni albümünde Aşık Veysel'e iki parçasını ithaf etti.

Albümdeki “Asik Veysel” isimli çalışma, sanatçının Türk kültürünü ve Aşık Veysel'i tanıma sürecinde aldığı ilhamla ortaya çıktı. Satriani, Türkiye'de tanıtım çalışmalarını üstlenen yetkilinin Aşık Veysel'in müziğini hiç duymamış olmasına şaşırdığını belirterek, “Sonra bana Veysel'in 2 CD'sini verdi. Gerçekten çok etkilendim. Müzik sanki benim içimde yıllardır biliyormuşum gibi çınladı” açıklamasında bulundu. Satriani, “Asik Veysel” adlı parçada da bu müziği ilk kez dinlerken yaşadığı deneyimi aktardığını belirtti.

Bu parçada bağlamanın sesini vermek için farklı bir teknik uyguladığını ifade eden Joe Satriani, “Hiç çalmadığım bir stilde çaldım. Gitarın sesi çok farklı duyuluyor bu parçada” sözleriyle Aşık Veysel'in kendisine verdiği ilhamı nasıl notalara aktardığını özetledi.

“Andalusia” adlı parçada ise Aşık Veysel'in ruhunun yaşadığını dile getiren sanatçı, halk ozanının ruhunu İspanya'daki bir kasabada yaşıyormuşcasına parçaya aktardığını belirtti.

BAHAR ALBÜMÜ

Joe Satriani'nin merakla beklenen “Professor Satchafunkilus and the Musterion of Rock” isimli stüdyo albümü 1 Nisanda yurt dışındaki müzik marketlerin raflarındaki yerini aldı.

CD/DVD baskısı da internet üzerinde satılacak olan çalışmanın bu versiyonu Belçika, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Hollanda, Polonya, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere, Avustralya ve Tayvan'da satışa sunulacak.




Metallica
tarih : 27.07.2008 21:00:00
mekan : Ali Sami Yen Stadyumu

Bilet Fiyatları

1.Kategori: 350,00 YTL SAHNE ÖNÜ
2.Kategori: 150,00 YTL VIP
3.Kategori: 85,00 YTL SAHA İÇİ
4.Kategori: 90,00 YTL NUM./KAPALI TRB.
5.Kategori: 75,00 YTL NUM./KAPALI TRB.
6.Kategori: 50,00 YTL YENİ AÇIK TRB.


Ön Bilgi

Axess ve Axess exi26 sahipleri konser biletlerini %20 indirimli olarak tüm Biletix kanallarından satın alabilirler.
Neo exi26 sahipleri sadece Biletix perakende satış noktalarından %20 indirimli bilet satın alabilirler.


- 7 yaşından küçükler giremez. Büyükler bilete tabidir.
- Kapı açılış 15:00.
- Etkinlik mekanına Kamera,Fotoğraf makinası,Ses kayıt cihazı vb. sokmak yasaktır.
- Otopark sorunu yaşamamanız için etkinlik mekanına araçsız gelmeniz önemle rica olunur.




DÜNYANIN EN BÜYÜK ROCK GRUBU METALLICA TÜRKİYE’DE

Metallica Türkiye’de üçüncü stadyum konserini Akbank exi26 ana sponsorluğunda 27 Temmuz 2008 Pazar günü verecek !

1993 yılında İstanbul İnönü Stadı'nda verdiği ilk konserle 48.000, 1999 yılında Ali Sami Yen Stadyumu'nda verdiği ikinci konserle 46.350 kişiyle buluşan METALLICA, Türkiye'deki üçüncü stadyum konserini 27 Temmuz 2008 Pazar günü Ali Sami Yen Stadyumu'nda verecek. Konser, Akbank exi26 sponsorluğunda, Purple Concerts ve EPD Organizasyon işbirliğiyle gerçekleşecek.

METALLICA için şimdiye kadar Türkiye üzerinde kurulmuş en büyük sahneyi kuracak olan ekip, toplamda 800 metrekarelik bir sahne için çalışıyor. Ayrıca yurtdışından Dünya çapındaki büyük festivallerde kullanılan, çelik konstrüksiyon sahne sistemi getiriliyor.

1993 Bon Jovi konseri dışında, konser tarihinden bir gece önce, 8000 kişilik seyirci kuyruğu oluşturan tek grup olan METALLICA, bugüne kadar tüm Dünyada 120 milyon albüm sattı. Dünyanın gelmiş geçmiş en popüler kült grubu olan METALLICA, konser satışları açısından da Amerikan müzik tarihinin en büyük topluluklarından biridir.Şu sıralarda yeni albüm çalışmalarını sürdürmekte olan METALLICA'nın bu albümünün 2008 turne öncesi yayımlanması bekleniyor.

Akbank exi26, 16-26 yaş arasındaki gençlere özel hizmetler sunuyor ve onların dünyasında önemli noktalarda var olmayı hedefliyor. Bu amaçla ülkenin kültür hayatında önemli yer tutan, gençler için birinci derecede çekim alanı olan etklinliklerde bulunmayı, gençlerle iletişimi konusunda önemli bir platform olarak görüyor.

Gençlerin finansal ve finansal olmayan ihtiyaçlarına çözüm getiren ve “26 yaş altındaki ler için sıcak bankacılık ortamları” sloganıyla yola çıkan Akbank exi26, özel tasarımlı üniversite içindeki kampüs şubeleriyle, exi26.com gençlik portaliyle, üniversitelere özel akıllı kartlarıyla, Axess exi26, Neo exi26, Adrenalin Sigortası, Elektronik Cihaz Sigortası gibi özel ürünleriyle gençlerin dünyasında onlara özel bir bankacılık alanı oluşturuyor. Axess ve Axess exi26 sahipleri bu konserin biletlerini % 20 indirimli alma şansını yakalayacaklar. Ayrıca Neo exi26 sahipleri de, Biletix gişelerinden aldıkları biletler için bu indirimden faydalanacaklar.

Organizatörler, özlenen stadyum konserlerinin bu etkinlik ile geri döneceğini ve 27 Temmuz 2008 Pazar günü Ali Sami Yen Stadyumu’nda Metallica’dan önce Türkiye’nin en büyük heavy metal grubu PENTAGRAM’ın sahne alacağını açıkladılar. Pentagram, Türkiye ve Avrupa’da kapalı gişe verdiği konserler ve 1997 yılında 100.000’ü aşkın satış rakamlı albümleri ‘Anatolia’ ile Türk rock müzik tarihinin en önemli gruplarındandır. Konserde Pentagram’ın yanı sıra sahne alacak sürpriz isimler daha sonra açıklanacaktır.


İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot