Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

Grub'u yeniden kurmaya kimlerin ihtiyacı var?

Eğer bilgisayarınıza Pardus'tan sonra Windows türü bir işletim sistemi kurunca açılıştaki seçim ekranının yok olduğunu gördüyseniz Grub'u tekrar kurarak bu seçim ekranını geri getirebilirsiniz.

Gerekli malzemeler

  • Sabit diskimizde kurulu olan bir Pardus sistem bölümü
  • Kullandığınız Pardus sürümünün CD'si (kurulan veya çalışan fark etmez)

Grub menüsüne geçmek

Pardus 2007.x

  • Pardus CD'sini takın ve CD takılıyken bilgisayarı baştan başlatın
  • İlk gelen seçim ekranındayken 20 saniye dolmadan klavyedeki c harfine basın grub> yazan bir yer gelecek.

Pardus 2008.x

  • Pardus CD'sini takın ve CD takılıyken bilgisayarı baştan başlatın
  • Yalının başlamasını bekleyin.
  • Pardus 2008 kurulumunu seçip, aşağıda gördüğünüz ekrana kadar gelin.
  • Bu ekranda hiçbir işlem yapmadan Ctrl + Alt + F1 ile konsola geçin
  • Konsolda grub komutunu verin.

Grubu kurmak

  • root ( yazıp klavyedeki Tab tuşuna basın. root ve ( arasında bir adet boşluk karakteri var buna dikkat edin. Bunu yapınca diskler listelenecek.
  • Listelenen disklerden hangisinde Pardus sistem bölümü bulunuyorsa bunun ismini sonraki adımda kullanın. (sonraki adımda bunun hd0 olduğunu varsayarak devam ediyorum)
  • root (hd0, yazıp klavyenizdeki tab tuşuna basın. Bunu yapınca diskin bölümleri listelenecektir. Bu bölümlerden hangisinde Pardus sistem bölümü bulunuyorsa bunun numarasını sonraki adımda kullanın. Hangisinde kurulu olduğunu bölümün boyutuna ve dosya sisteminin türüne(ext3) bakarak anlayabilirsiniz. (sonraki adımda bunun 4 olduğunu varsayarak devam ediyorum)
  • root (hd0,4) yazıp enter'a basın. (4 yerine önceki adımda öğrendiğiniz Pardus bölümünüzü yazın tabii ki...)
  • setup (hd0) yazıp enter'a bastığınızda Grub kurulumu tamamlanacaktır. Buradaki hd0 ilk diskinizin başı demek oluyor. Bunun yerine başka bir şey yazmayın.
  • Ctrl + Alt + Del tuşlarına birlikte basarak bilgisayarı baştan başlatın ve Pardus CD'sini çıkartın.
  • Geçmiş olsun...

Karşılaşılabilecek sorunlar

Eğer Grub'u yeniden kurmadan önce diskinizi eskisinden farklı bir şekilde bölümlendirmişseniz yukarıdaki işlemlerden sonra bulanık bir Grub ekranıyla karşılaşma ihtimaliniz vardır. Bu durumda bir Çalışan CD kullanarak grafik arayüzle veya yine Pardus kurulum CD'sini kullanarak konsoldan Pardus bölümüne ulaşıp /boot/grub/grub.conf dosyasına ulaşıp bunu yeni disk yapınıza göre tekrar düzenlemeniz gerekecektir.

Disk bölümleri arasında kaybolursanız find /boot/grub/grub.conf komutunu vererek dosyaların hangi disk bölümünde (mesela hd0,2) olduğunu bulabilirsiniz

Grub'u silmek

Grub'un düzgün yüklenilmemesi halinde hem Windows'a hem de Pardus'a ulaşamazsanız Grub'u silerek eskisi gibi Windows'un açılmasını sağlayabilirsiniz. Grub'u silmek için bilgisayarı Windows CD'si ile başlatın. Bir süre bekledikten sonra kurtarma konsolunu çalıştırmak için (r) tuşuna basın. Yüklü olan Windows'u seçtikten sonra komut satırına;

fixmbr

yazıp Enter tuşuna basın. Karşınıza çıkan sorulara evet (e) dedikten sonra bilgisayarı yeniden başlatın.

Windows CD'si olmadan Grub'u Silmek

Bunun için sisteminizi Windows ile açmalı veya diskinizi Windows açılan bir sisteme takmalısınız. Daha sonra MbrFix.exe adlı yazılımı C:\ dizinine indirin ve Başlat>Çalıştır yolundan cmd komutu ile Windows konsolunu açın ve aşağıdaki komutları uygulayın.

c:
cd \
mbrfix /drive 0 fixmbr

Bu örnekte sistemde takılı 1 adet disk olduğu varsayılmış ve "/drive 0" parametresi ile ilk diske işlem yapılmıştır, eğer birden çok disk takılı ise hangi diske işlem yapacağınızı görmek için şu komut ile disk bölümlerini listeleyebilir ve hangi diske işlem yapacağınıza karar verebilirsiniz;

mbrfix /drive 0 listpartitions
mbrfix /drive 1 listpartitions
mbrfix /drive 2 listpartitions
...

Kaynak :Wikipedia, Mbrfix

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot