Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

Windows XP Mode tam olarak nedir?

WindowsXP Mode ( XPM ) Windows 7’nin yalnızca Professional, Enterprise veUltimate sürümlerinde kullanılabilen ve şirketlerin bilgisayarlarınıWindows 7’ye upgrade etmeleri durumunda kullanıcıların Windows 7ortamına uyum sağlamalarını kolaylaştırmak için hazırlanmış yeni birözelliktir. Ayrıca Windows XP ortamıyla uyumlu çalışan uygulamaların veWindows XP ortamının kullanılmasını sağlar. Yani Windows 7 ortamındaWindows XP Modu kullanarak sadece XP ile çalışan eski uygulamalarıçalıştırıp oldukça verimli bir çalışma ortamı yaratabilirsiniz. WindowsXP sanal makinesine kurduğumuz uygulamalar Windows 7 masaüstü ve başlatmenüsüne entegredir.This is made possible by installing theseapplications inside the Windows XP virtual machine, and integratingthem with your Windows 7 desktop and start menu. Bu şekilde Windows 7masaüstü ya da başlat menüsü aracılığıyla bu uygulamaları sorunsuz birşekilde çalıştırıp kullanabilirsiniz.

Windows Virtual PC’yi kullanarak gerçekleştirebileceğimiz işlemlerden bazıları şunlardır;
  • Windows XP Mod ile sanal XP ortamında birden fazla USB aygıtı kullanabilirsiniz.
  • Windows7 masaüstü, başlat menüsü ya da görev yöneticisini kullanarak WindowsXP uygulamalarını sorunsuz bir şekilde başlatabilirsiniz.
  • Panopaylaşımı sayesinde Windows 7 ve XP Mode arasında kesme, kopyalama veyapıştırma gibi işlemleri gerçekleştirebilmenizi sağlar.
  • Windows 7 ve XP Modda çalışan sanal makineniz arasında printer paylaşımı yapabilmenizi sağlar.
  • Sürücülerin paylaşımı, sanal makine içerisinde yer alan tüm verilere rahatlıkla erişmenizi sağlar.
  • Çalışma ortamları arasında klasör entegrasyonu sağlar.

Windows XPM Nasıl Kurulur?


WindowsVirtual PC ve XP Modu bilgisayarlarınızda kullanabilmek için Intel VTya da AMD-V özelliğini BIOS’tan aktif hale getirmelisiniz.Bilgisayarınızın virtualization desteği olup olmadığını aşağıdakisayfadan öğrenebilirsiniz.


www.microsoft.com/virtual-pc/support.aspx


NOT :XPM aslında bir kavramdır, yani XPM sanal bir makine değildir. Bununlabirlikte Windows XP Mod Microsoft tarafından Windows Virtual PCiçerisine entegre edilmiş bir özelliktir. Kısacası Windows XP VM’Iindirip kullanabilirsiniz. Bununla birlikte ben XP Mod için sanalWindows XP demeyi daha doğru bulduğumu da belirtmek istiyorum.


Aşağıdaki linkten Virtual PC ve Windows XP Mod RC sürümleri indirip kullabilirsiniz.

http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx


Öncelikle Virtual PC’yi kurun ve bilgisayarınızı yeniden başlatın.



Virtual Pc kurulumunu tamamladıktan sonra yukarıdaki linkten indirdiğiniz Virtual Windows XP kurulum dosyasını çalıştırın.




Next diyerek kuruluma devam ediyoruz.




Virtual Windows XP'mizin kurulacağı yolu seçip ilerliyoruz




Not : Eğersanal Windows XP makinesi üzerinde kurulumlar gerçekleştirecek ve veridepolayacaksanız, kurulum sırasında C:\ partition’ı yerine başka birpartition’ı tercih edebilirsiniz.


Kurulumsırasında Windows 7 User Account Control (UAC) tarafından kurulumadevam etmek için onay istenirse evet dyerek kuruluma devam edin vefinish diyerek kurulum işlemini tamamlayın.




Not : Bu uygulamada Virtual PC RC ve Windows XPM RC sürümlerini kullanıyorum.


Virtual Windows XP’yi Başlatma


Kurulum tamamlandığında size Virtual Windows XP’yi başlatmak isteyip istemediğiniz sorulur. Eğeroluşturduğunuz sanal makineyi daha sonra kullanmak istiyorsanız Başlatmenüsünü kullanarak bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz.



































SanalWindows XP makinesini başlattığımızda kurulum işleminin son adımı olanlisans sözleşmesini ile ilgili ekran karşımıza geliyorr ve I acceptdiyerek sözleşmeyi Kabul ettiğimizi belirterek devam ediyoruz.





SanalXP makinesini kullanacak olan kullanıcı hesabı (varsayılan olarak“USER”) için bir parola belirleyoruz. Daha sonraki sanal XPkullanımlarınızda kullanıcı adı ve parola grime işlemiyle uğraşmakistemiyorsak “Remember credentials” seçeneğini de kullanabiliriz. Nextdiyerek bu adımı da geçiyoruz.





SanalXP makinesi için güncelleştirmelerin yüklenmesiyle ilgili seçeneklerdenistediğimizi seçebiliriz. (Genellikle güncelleştirmelerin otomatikolarak yüklenmesi tercih edilir.)





Sanal XP'nin kullanıma hazır hale gelmesi birkaç dakikamızı alabilir. Sabırla bekliyoruz. :)





Ve sanal XP makinemiz hazırlandıktan sonra XP masaüstünü kullanıma hazır bir şekilde karşımızda görüyoruz.



Geçtiğimiz hafta sonu Üstad Hakan YILMAZ ile yaptığımız tahta kafes çalışmasını sizler ile paylaşmak istedim.Gerçekten çok işçilik isteyen bir iş, göründügü gibi değil ve bayağı vakit alıyor.


Uygulama konusunda beni geri çevirmeyen Hakan Bey'e tekrar teşekkür ederim.

El emeği, göz nuru, benim için manevi değeri yüksek.Saygı ve sevgi ile kalın..

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot