Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

Merhabalar,

Öncelikle red hat hakkında kısa bir bilgi vermek isterim :

Açık kaynak çözümlerinde dünya lideri Red Hat'in (NYSE: RHT) bilgi-işlem dünyasında kırdığı rekorlar saymakla bitmese de, bilgi-işlem standartları söz konusu olduğunda Red Hat Enterprise Linux tüm ezberleri bozan bir teknoloji olarak dikkatleri çekiyor. Bu başarılarını süper bilgisayarlar dünyasına taşıyan Red Hat, Top500 listesine göre dünyanın en hızlı üç süper bilgisayarının ikisine Red Hat Enterprise Linux'un güç verdiğini duyuruyor.
Öte yandan toplamda  ise Linux, dünyanın en hızlı 500 süper bilgisayarının tamamının  arkasındaki teknoloji olarak yerini alıyor.

Her iki bilgisayar da A.B.D. Enerji Bakanlığı'na bağlı CORAL  girişiminin bir parçası olarak tasarlandı. Proje, bu bilgisayarları,  en zorlu bilimsel ve ulusal güvenlik simülasyonlarında kullanmayı,  uygulama modellemeleri yapmayı ve ülkeyi bilgi işlem alanında liderlik  koltuğuna yerleştirmeyi amaçlıyor.

Haziran ayının başlarında duyurulduğu üzere, A.B.D. Enerji Bakanlığı'nın Oak Ridge Ulusal Laboratuvarı'nda bulunan Summit, bugün  itibariyle dünyanın en hızlı süper bilgisayarı. Blok yapı mimarisiyle  kurulan ve IBM POWER9 işlemcileri, NVIDIA Volta V100 GPU'ları ve Mellanox Infiniband'ları kullanan Summit, asıl gücünü Red Hat Enterprise Linux'tan alıyor. Summit, ortak bir işletim sistemi  arayüzüyle dünyanın en hızlı bilgisayarı olarak araştırmacılara ve son  kullanıcılara hizmet verecek. Yapay zeka ve öğrenen makine  yeteneklerinin bir bileşkesini kullanan Summit, kanserden astrofiziğe  kadar pek çok alanda çeşitli bilimsel uygulamalara güç vermek üzere  tasarlandı. Dünyanın bu en hızlı süper bilgisayarı aynı zamanda en  verimli enerji kullanan bilgisayarlardan. Dünyanın en büyük 500 süper  bilgisayarının kullandığı gücün kaydını tutan Green500'e göre, Summit  dünya genelinde ilk 10 arasına yerleşiyor.

Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı'nda halen yapılandırılmakta  olan Sierra ise şimdiden dünyanın üçüncü en hızlı bilgisayarı olarak  kayıtlara geçti.  Bu yıl ağustos ayında kabul görecek olan Sierra, Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi'nin yanı sıra Los Alamos ve Sandia  laboratuvarlarına destek vermek için tasarlandı. Sierra, öğrenen  makineler, yüksek çözünürlüklü modelleme ve simülasyon gibi kapsamlı  yeteneklere sahip. Tıpkı Summit gibi bu süper bilgisayarın tasarımı da  diğeriyle benzer yapı taşlarını temel aldı  IBM, NVIDIA, ve Mellanox  teknolojileriyle kurulan nod işlemlerinde ortak arayüz olarak işlev  gören dünyanın lider kurumsal Linux platformu üzerinde çalışıyor.

Kritik iş yükleri için gereken istikrar ve destek seviyesini sunan Red Hat, iş ortaklarıyla birlikte yeni nesil süper bilgisayarları  yeniden şekillendirerek daha “açık” olmalarını ve bilimsel  ilerlemeleri desteklemeyi amaçlıyor.  Buna ek olarak, bu makinelerin  hepsi de ölçeklendirilebilen kurumsal sınıf donanım ve yazılım  bileşenleriyle kurulduğu için, geleceğin veri merkezlerinin nasıl  evrileceğini ve bilimsel araştırmalar dışında ileri düzey bilgi işlemi  nasıl destekleyebileceğini de gözler önüne seriyor.

Red Hat, bu büyük başarıyı iş ortaklarına, Red Hat mühendislik ve  ürün ekiplerine borçlu olduğunu belirtiyor.

Kaynak : Hürriyet

*Redhat Enterprise Linux 8 Kurulumu*
7 Mayıs 2019 yılında çıkan 8.0 sürümü ile karşımıza çıkan Redhat resmi sitesine üye olduktan sonra 1 yıllık kullanım hakkını kazanıyorsunuz.Eğer register yapmaz iseniz komut satırından paket yükleme ve update yapma şansınız olmaz.

Redhat kurulumu bittikten sonra Subscription Manager uygulamasını açarak.

Kullanıcı adı ve şifre ile login olmanız gerekiyor.Bundan sonra komut satırından tüm update ve diğer paket kurulumlarını sağlayabilirsiniz.

En tepe sertifikası ise rhca “architect” sertifikasıdır.Bunu alabilirseniz kapıların ardına kadar açılacağı söyleniyor ama gerçekten çok zor olduğu bilinmekte.Türkiye’deki 6 kişinin adlarını şu listede bulabilirsiniz.


Kendisi IBM tarafından 34 milyar dolara satın alınmıştır.

Redhat 8 Cockpit Web Console Aktif Edilmesi :

Windows Server gibi güzel bir yönetim ve monitoring portalı sunmaktadır.
Özetle Kurulum Komutları :

yum install cockpit

firewall-cmd --add-service=cockpit && firewall-cmd --add-service=cockpit --permanent

systemctl enable --now cockpit.socket

ss -tulpn | grep :9090

Kaynak :https://www.cozumpark.com/redhat-8-cockpit-web-console-aktif-edilmesi/


0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot