Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)


Kriptoloji, şifre bilimidir. Çeşitli iletilerin, yazıların belli bir sisteme göre şifrelenmesi, bu mesajların güvenlikli bir ortamda alıcıya iletilmesi ve iletilmiş mesajın deşifresiyle uğraşır.

Günümüz teknolojisinin baş döndürücü hızı göz önünde alındığında, teknolojinin gelişmesiyle ortaya çıkan güvenlik açığının da taşıdığı önem ortaya çıkmaktadır. Kriptoloji; askerî kurumlardan, kişiler arası veya özel devlet kurumları arasındaki iletişimlerden, sistemlerin oluşumunda ve işleyişindeki güvenlik boşluklarına kadar her türlü dalla alakalıdır. Kriptoloji bilmi kendi içerisinde iki farklı branşa ayrılır Kriptografi ;şifreleri yazmak ve Kriptoanaliz ;şifreleri çözmek yada analiz etmek. Kriptoloji, çok eski ve renkli bir geçmişe sahiptir. Tarihten günümüze bazı şifreleme teknikleri şunlardır:

Sezar şifrelemesi
Rotor makinesi (Enigma)
Açık anahtarlı şifreleme
Çırpı fonksiyonları
Veri gizleme teknikleri

Kriptografide kirilmasi kolay sifrelerden biri. adindan da anlasilacagi uzerine caesar icat etmis bu sifreyi. yontemi sadece harf kaydirmaktan ibarettir. Örnegin; alfabe normalde a,b,c,d.. diye devam eder. bu sifrede, alfabeyi atiyorum "e" harfinden baslattigimiz dusunulurse, a=e , b=f , c=g.. diye devam eder.Daha acik bir ornek vermek gerekirse "e" harfinden baslattigimiz alfabeye gore yapilan bir sifrelemede (sadece dort harf kaydirdik)

Kodlanmış bir metnin içinde en çok geçen harflerin, metnin ait olduğu dilde en çok kullanılan harflere oturtulmasıyla kolayca çözülebilen bir şifreleme tekniğidir.Tek şart, şifreli metnin yeterli derecede uzun olmasıdır.

Alternatif Kaynak :http://cekirdek.uludag.org.tr/~meren/belgeler/pkc/pkc.html

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot