Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

Sitemap.xml hazırlama yöntemlerini birçok arkadaş bilir fakat bilmeyenler için bir seferde ben anlatayım dedim. Basit ve etkili bir yöntemi sizlerle paylaşacağım.


Sırası ile aşağıdaki işlemleri uygulayın emin olun hem adsense gelirleriniz yükselecek ve google sizin sitenizi daha çok sevecek.

Şimdi Anlatmaya Başlayayım;

1.) İlk olarak Bu adrese giriyoruz. Eğer gmail varsa giriş yapıyoruz ve zaten o bizi yönlendiriyor. Ama yoksa önce gmail adresini Buradan kayıt olup alıyoruz. Adresimizi aldıysak sisteme giriş yapıyoruz.

2.) Giriş yaptıktan sonra karşımıza gelen sayfada göreceğimiz "Add Site" yazan yere tıklayıp kendi sitemizin url'sini yazıyoruz.

Onayladıktan sonra karşımıza ''Your site has been added to your account. Verify your ownership to view detailed statistics and errors for it.'' diye biraz yazı çıkacak. Eğer bu yazı çıktıysa sitemiz hesabımıza eklenecek demektir. Ama daha bitmedi devam ediyoruz.

3.) Siteniz kabul edikten sonra aynı sayfada ''Verifry'' adında bir link göreceğiz. Bu linke tıklayıp sağ üst köşede ''Verification status: NOT VERIFIED'' yazısını göreceğiz.

Daha sonra ''Choose Verification Method'' kısmından ''Upload An HTML File'' seçeneğine tıklayıp google'nin bize bir html sayfası göndermesini bekleyeceğiz. Tabi normal bir html sayfası göndermiyo :) öncelikle size html sayfasının kaynak kodu'nu gönderiyor ve oluşturacağınız bu sayfanın adını bu şekilde yapmanızı istiyor.

Örnek Sayfa adı: ''google2ea3bd528ef1568fd.html''

Bu html sayfasını ister notepad ister frontpage veya herhangi bir html oluşturucu program sayesinde yapıyoruz. Yaptıktan ve ismini google amcanın bize verdiği şekle göre ayarladıktan hemen sonra sitemizin hostuna atıyoruz. (httpdocs, public_html, www adında klasörler vardır onların içine )

4.) Sayfayı oluşturduk, sayfanın adını verdik, hostumuza attık e daha ne olacak böylemi kalacak diye düşünenler henüz işimiz bitmedi çok az bir işimiz kaldı.

Hani google amca bize sayfanın html kodlarını ve adını vermiştiya sitemizin kabul olduğu sayfa umarım orayı kapatmamışsınızdır. Oraya geri dönüyoruz ve ''Verify'' linkine tekrar tıklıyoruz. Eğer ki bütün işlemleri doğru yaptıysanız ve doğru yere attıysanız ''Verified'' yazısını göreceksiniz.

5.) Şimdi google amcamıza sitemizi tanıttık sıra geldi sitemap oluşturmaya. Bu adresden sitemap programımızı indireceğiz. İndirme Sayfası için buraya Direk link için buraya tıklayabilirsiniz.

\

6.) Üst kısımda ''Pause'' yazısı olacak oraya 1 kez tıklayıp ardından ''Delete''ye basıyoruz. karşımıza çıkan kutucuktan ''add new project''e tıklıyoruz.

''Main adress of your website'' yazan yere sitemizin index sayfasının adresini yazıyoruz. Unutmayalım kendi sitemizin index adresi googleden aldığımız adres değil. Sonra en altta bulunan ''Skip server check''i işaretleyip ilerliyoruz yani ''Next>>>'' butonuna basıyoruz.

Karşımıza gelen sayfada hiçbir değişiklik yapmıyoruz. Sadece 2. kutucuğa tick koyuyoruz ve yine ''Next>>>'' diyoruz.

ftp adresi isteyen kutucuğa işaret koymadan devam edin.

Karşımıza Step 4.4 kısmı gelecek oradada birşey ellemeyin herşey olduğu gibi kalsın. ''Finish''e basıp beklemeye başlıyoruz.

Bu bekleme süresi sitenizin sayfa sayısı ve içeriğine bağlı olarak 1 - 2 dakikadan 4 - 5 saate kadar uzuyor. Bu arada sıkılıyorsak eğer bildirgec'e girip yazılan yazıları okuyabilirsiniz.

7.) İşlem bittikten sonra karşımızda beklememizi söyleyen küçük kutucuk kaybolup gidiyor. Ve program otomatik olarak ana penceresine dönüyor. Ana pencerenin üst kısmandaki menülerden ''Generate'' yazan butonu buluyoruz ve yanındaki ok işaretine basıyoruz.

Açılan menüden ''Google Sitemap-file'' seçeneğini seçiyoruz ve kaydetme penceresinden bilgisayarımızda herhangi bir yere kayıt ediyoruz. Kaybolmaması için masaüstüne kayıt etmenizi öneririm.

8.)Program aracılığı ile bilgisayarımıza 3 adet dosya kaydetmiş olduk. Bu dosyalar üzerinde hiçbir oynama yapmadan ftp programları aracılığı ile ( cuteftp, aceftp gibi) hostumuzun root dizinine googlenin bize gönderdiği html sayfası vardıya onun olduğu yere 3 dosyayıda atıyoruz. Sonra ftpmizi kapatıp googleye geri dönüyoruz.

9.) Googleye gelip hani şu asla bu işlemler bitmeden kapatmayacağımız sayfa varya heh işte oraya geliyoruz. Orada hemen gözünüze ilişir zaten ''Add a sitemap'' linki var ona tıklıyoruz. Daha sonra karşımıza gelen yerde ''Choose Type'' den ''Add general web sitemap'' kısmına tıklıyoruz. Tıkladıkdan sonra bize sitemap dosyamızın tam url adresini istiyor.

Hemen oraya sitemap adresimizi

http://www.sitenizinadresi.com/sitemap.xml

şeklinde yazıyoruz. Yazdıkdan sonra onaylıyoruz. ''Verified'' dediyse işlem tamamdır...

Not: İşte hepsi bu kadar artık açık olan tüm sayfaları kapatabilir ftpleri kapatabilir ve google'nin sizi bir iki hafta içerisinde tamamiyle indexlemesini bekleyebilirsiniz. Googledeki araçlar sayesinde (yeni demenki kullandığımız özelliğin olduğu sayfada) ''See stats For'' yazısını tıklayıp istatistiksel bilgilere googlede hangi kelimelerde bulunduğunuzu görebilirsiniz. Şimdiden herkeze kolay gelsin arkadaşlar.


Kaynak: Bildirgeç

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot