Windows işletim sistemleri genellikle optik bir medya üzerinden kurulur. Vista'ya kadar tüm Windows sürümlerinin kurulum dosyalarının bir CD'ye sığdırmak mümkündü. Fakat NT 6.0 çekirdek yapısını temsil eden Windows Vista ile kurulum dosyası boyutu bir DVD'ye kadar yükseldi. Keza çoktandır Windows dışında da birçok işletim sistemi DVD imajları şeklinde sunuluyor.
Windows 7'nin halka açık beta sürecinin başlamasıyla birlikte herkes yeni işletim sistemiyle muhatap olma imkânı kazandı. Yeni işletim sistemiyle beraber anılan sistemler arasında netbook'lar da var. Hatta Microsoft bu cihazlara has bir Windows 7 sürümü çıkarmayı bile planlıyor.
İşte tam bu noktada ufak bir pürüz oluşuyor zira bazı netbook'lar optik sürücü olmadan geliyor. Peki, optik sürücü olmadan bu sistemlere nasıl Windows 7'yi kurup deneyebilirsiniz? İşte CHIP Online'ın rehberi size tam bu konuda yardımcı olacak.
Bu yöntemi denemek için ille de netbook sahibi olmanıza gerek yok. Yanınızda DVD taşımayı sevmeyebilir ve gittiğiniz bir yerde işletim sistemi kurulumu yapmak için bir USB belleğe başvurmak isteyebilirsiniz. Ya da kendi PC'nize sıfırdan Windows kurulum yapmak için okuma hızları bir DVD sürücüye göre çok daha hızlı olan USB belleklerden faydalanabilirsiniz. Her halükarda USB bellekler size bir avantaj sağlayacaktır.
Temelde yazımız Windows 7 Beta (build 7000) sürümünü baz alsa da farklı işletim sistemi sürümleriyle de deneme yaptık. Anlatacağımız prosedürü Windows 7 Beta x86, Windows Vista SP1 x86 ve Windows Vista SP1 x64 ile denedik ve hepsinde başarıyla kurulumu tamamladık. Fakat Windows 7 x64 ile yaptığımız her deneme girişiminde başarısız olduk.
Kurulum dosyalarını USB belleğe kopyalamayı başarsak da sistemi USB bellek ile açarak kurulumu başlattığımızda anlam veremediğimiz bir hatayla karşılaştık ve kurulum tamamlanamadı. Durumu Windows 7'nin beta aşamasında olmasına verdik ve üzerinde durmadık. Saydığımız diğer işletim sistemi sürümlerinde ise herhangi bir sorun ile karşılaşmadık.
Windows 7 Beta'yı ve saydığımız diğer işletim sistemlerinin kurulum medyalarını elinizde bulundurduğunuzu varsayarak anlatıma başlıyoruz.
Öncelikle elinizdeki işletim sistemi imajını DVD'ye basın ve sürücünüze yerleştirin. Eğer DVD harcamak istemiyorsanız Daemon Tools Lite gibi bir sanal sürücü programı ile imajı yerleştirin.
Uygun USB bellekler:Windows 7'nin kurulum dosyası gereği en az 3 GB'lık bir USB belleğe ihtiyacınız var. Testimizde 4 GB'lık bir bellek kullandık. Kuracağınız sürümün kurulum dosyası boyutuna göre uygun miktarda depolama alanı sunan bir USB bellek edinin. Ayrıca uyaralım: Yapacağınız işlemler sırasında USB belleğinizdeki tüm veriler silinecektir, bu yüzden farklı bir diske yedekleme yapmanızı tavsiye ediyoruz.
Başlat menüsünden "Komut İstemi" ni açın ve çıkan penceredeki satıra "diskpart" komutunu girin (her komut sonrasında "Enter" tuşuna basmayı unutmayın). Sonrasında ise "list disk" komutunu verin. Bunu yaptığınızda sisteminize bağlı tüm diskler gösterilecektir. Tam bu sırada USB belleğinizi PC'ye bağlayın ve "list disk" komutunu tekrar girin. USB belleğinize verilen rakamı (0, 1, 2, ...) bir köşeye not edin. Şimdiyse "select disk 1" komutunu (1'i USB belleğinizi temsil eden rakam ile değiştirin) girin ve sonrasında temizleme işlemi için "clean" komutunu verin.
Sırada belleği birincil sürücü olarak etkinleştirmek var. Bunun için sırayla "create partition primary", "active" ve "format fs=fat32 quick" komutlarını girin. Eğer USB diskinize yeni bir sürücü harfi atanmasını istiyorsanız son olarak "assign" komutunu da girebilirsiniz.
USB bellek uygun konuma geldi. Artık Windows 7 DVD'sinin içeriğini USB belleğe kopyalayabilirsiniz. DVD'deki tüm dosyaları seçin ve kopyala/yapıştır ile USB belleğe aktarın. İşlem bittiğinde kurulum medyanız hazır demektir.
PC'yi USB bellek ile açmakŞimdiyse sisteminizi USB bellekle açılacak (boot) şekilde yapılandırmalısınız. Çok eski bir PC'ye ve notebook'a sahip değilseniz bu özellik BIOS ayarlarında mevcut olacaktır. BIOS ayarlarına girin ve "USB Legacy Support" veya "Legacy support for USB" şeklinde bir girdiye göz atın. Bulduğunuzda bunu "Enabled" konumuna getirin. Bazı sistemlerde boot sırasını da ayarlamak gerekebilir. Bunun için BIOS'ta "Boot" sekmesine geçin ve USB diskinizin ilk sırada olmasını sağlayın. Son olarak yaptığınız ayarları kaydedin ve çıkın. DVD sürücünüzde Windows kurulum DVD'si bırakmadığınıza emin olun.
Sisteminiz yeniden başladığında USB belleği algılayacak ve doğrudan kurulum arayüzüne geçecektir. Tüm açılma ve dosya kopyalama sürecinin daha hızlı gerçekleştiğiniz hissedeceksiniz. Gerisi ise alışık olduğunuz kurulum rutini.
Not: Windows kurulumu sırasında sistem birkaç defa yeniden başlatılabilir. Her sistem açışlında USB bellekle önyükleme yapılmaması için belleği yuvasından çıkarmanız gerekebilir.