Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)


“Efendiler! Avrupa’nın bütün ilerlemesine, yükselmesine ve medenileşmesine karşılık Türkiye tam tersine gerilemiş ve düşüş vadisine yuvarlanmıştır. Artık vaziyeti düzeltmek için mutlaka Avrupa’dan nasihat almak, bütün işleri Avrupa’nın emellerine göre yapmak, bütün dersleri Avrupa’dan almak gibi birtakım zihniyetler belirdi. Halbuki hangi istiklâl vardır ki, ecnebilerin nasihatleri ile ecnebilerin plânları ile yükselebilsin. Tarih böyle bir hadiseyi kaydetmemiştir.”

Gazi Mustafa Kemal Atatürk

Uzay programının geleceğine dair belirsizliğe rağmen Amerikan Havacılık ve Uzay İdaresi (NASA), Ay'a ve ilk kez Mars'a insan taşıyacak yeni füzenin prototipini bugün deneyecek.

NASA'dan yapılan açıklamada, emektar uzay mekiği filosunun yerini almak üzere tasarlanan fırlatma aracı Ares 1-X'in 2 dakika 30 saniye sürecek test uçuşu için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, bugünkü denemenin Ares 1 ile bağlantılı tüm teknik ve yer operasyonlarını görme imkanı tanıyacağı kaydedildi.

700'ün üzerinde sensörden gelecek verilerin aylar sürecek incelemeler ışığında değerlendirileceği deneme, bugün TSİ 14.00'te, hava koşulları izin vermezse ikinci girişim Çarşamba yapılacak.

Deneme sırasında Florida Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak füzenin, mekik programındaki katı yakıtın modifiye edilmiş hali olan sadece birinci katı test edilecek, füzenin diğer katı ve kapsülü maket olacak.

New York'taki Özgürlük Anıtı'ndan 10 metre uzun olan 99,6 metre uzunluğundaki füzenin ikinci katı 45 bin 720 metre irtifaya çıktıktan sonra Atlas Okyanusu'na düşecek.

Ares 1-X, 2015'ten sonra "Constellation" adı verilen program çerçevesinde uzay mekiğinin yerini alacak "Orion" adlı uzay kapsülünü uzaya götürecek.

"Constellation" programı çerçevesinde Amerikalılar, Ay seyahatlerine yeniden başlamayı, hatta Mars'a insanlı uçuşlar düzenlemeyi tasarlıyor.

NASA, boyu yüz metreye yaklaşan yeni füze üzerinde üç senedir çalışıyor.

Cap Canaveral'deki Kennedy Uzay Merkezi'nde uzay mekiklerini fırlatmak için kullanılan 39B fırlatma rampasında 30 yıl sonra ilk kez yeni bir füze bulunuyor. 39B'den iki km uzaktaki 39A rampasında ise Atlantis uzay mekiği 16 Kasımda fırlatılmayı bekliyor.

Amerikan yönetimi tarafından görevlendirilen bağımsız bir komisyon, Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi'ne (NASA), Ay'a tekrar astronot gönderme planlarını gözden geçirmesi gerektiğini bildirmiş, Ares füzesinin yanlış seçim olduğunu açıklamıştı.


NASA'DAN iPHONE UYGULAMASI

Bu arada, NASA, popüler akıllı telefon iPhone ve iPod Touch için uzay çalışmalarıyla ilgili bilgi, video, görüntü ve haberleri güncelleyen bir ücretsiz uygulama geliştirdi.

Apple'ın "App Store" bölümünden bedava indirilebilecek uygulamayla kullanıcılar, Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya yörüngesindeki uzay araçları veya NASA'nın fırlatacağı uzay araçlarının geri sayımına erişim gibi özellikleri görebilecekler.

Kaynak : NASA, AA


Backtrack geliştiricilerinin kurmuş olduğu Offensive Security grubunun, üzerinde zaman harcayarak hazırlamış oldukları ücretsiz eğitim serisininden bir yeni eğitim: Metasploit Unleashed - Mastering the Framework


Kaynak: Fazlamesai

Sayısal Ortamda Savaş Sempozyumu
(Cyber Warfare Symposium)

Gelişen teknolojiler sayesinde bilgi toplanması, üretilmesi, depolanması, işlenmesi, kararlara destek verilmesi, karar ve bilgilerin iletilmesi faaliyetleri insanlık tarihinde daha önce görülmemiş bir hızda, miktarda, yoğunlukta ve etkide yapılır hale gelmiştir. Teknolojiler ve uygulamalar kamu, ticari, sivil toplum, özel, sosyal, v.b. neredeyse tüm alanlarda ağyapıların gücünü ortaya çıkartmaktadır. Çağımız, bilgi, ağyapılar ve şebekelerin çağı olarak nitelendirilmekte ve bulunduğumuz nokta henüz bir başlangıç olarak değerlendirilmektedir.

Savunma ve güvenlik de bilişim teknolojilerindeki gelişmelerden ciddi bir biçimde etkilenmektedir. Bilgi ve ağyapılar bir kuvvet çarpanı olarak görülmekte ve çalışmalar artan bir biçimde bu yöne kaydırılmaktadır. Yakın geçmişte yaşanan çatışmalar ile gelişen ve evrimleşen konseptler, doktrinler, taktikler, teknolojiler ve ürünler modern savaşların bilgi ve ağyapı temelli olacağını ve sayısal ortamın ciddi fırsatlar barındırdığını göstermektedir. Fırsatlar yanında, ağyapılara ve sayısal ortama olan bağımlılık giderek artan bir tehdit de oluşturmaktadır. Yakın geçmişteki çatışmalarda liderlik ile birlikte komuta kontrol, iletişim, enerji ve ulaşım şebekelerinin birinci öncelikli hedefler olduğu, ağ yapıların zayıflatılması ile izole ya da paralize edilmiş unsurların etkisini kaybederek savaş dışı kaldığı ya da kolay birer hedef haline geldikleri açıkça görülmüştür.Sayısal ortamın bir özelliği de savaşılması için sıcak çatışmaya ihityaç duyulmamasıdır. Bağımsız kuruluşlar tarafından yapılan incelemelere göre sayısal ortamda her gün milyonlarca saldırı meydana gelmektedir. Bunlar arasında özel amaca yönelik olarak profesyonelce gerçekleştirilen saldırıların büyük kısmının hedefinde ülkelerin silahlı kuvvetlerinin ve savunma sanayi firmalarının bulunması dikkat çekicidir.

2007’de Estonya bilgi sistemlerine, 2008 yılında Gürcistan bilgi sistemlerine Rus bilgisayar korsanları tarafından gerçekleştirilen eşgüdümlü saldırıların ardından, çeşitli ülkeler ve NATO sayısal ortamada savaşı öncelikleri arasına almıştır. Bu konudaki bilimsel etkinlikler artmış ve sayısal ortamda savaş ile ilgili önemli gelişmeler yaşanmıştır (örneğin Estonya’da NATO Sayısal Ortam Savunması Mükemmeliyet Merkezi açılmıştır).

Ülkemizde de büyük çoğunluğu sivil alanlara yönelik olan çeşitli adımlar atılmaktadır. Askeri ağyapıların gün geçtikçe daha fazla önem kazanması ile konunun askeri boyutunun da tüm paydaşların (askeri, sivil, sanayi, akademik, v.b.) katılımıyla tartışılması gereksinimine olan ihtiyaç da artmıştır. Bu amaçla konuya dikkat çekerek farkındalık yaratılması ve ülkemiz için olası tehditlerin, çözüm yollarınının ve fırsatların tartışılarak değerlendirilmesi ve ortak akıl oluşturulması amacıyla SASAD tarafından 10 Aralık 2009 tarihinde SSM Konferans Salonunda Sayısal Ortamda Savaş (SOS 2009) Sempozyumu düzenlenecektir.

Konuya ilgi duyan herkesin gerek sunucu gerekse de izleyici olarak katılımı beklenmekte ve tüm paydaşlar sempozyuma davet edilmektedir.

Anahtar Kelimeler: Sayısal ortamda savaş, veri ve ağ güvenliği, ağyapılar (şebekeler), sayısal ortam güvenliği, kritik altyapıların güvenliği, elektronik istihbarat, istihbarata karşı koyma

Keywords: Cyber warfare, cyber security, cyber defense, cyber attack, digital warfare

Gizlilik Derecesi: Tasnif Dışı

Kaynak: SoS 2009

Birol Topaloğlu, Laz asıllı halk müziği sanatçısı. 1965 yılında Rize’nin Pazar ilçesi Suçatı (Lazca adı: Apso) köyünde doğmuştur. Gaziantep ODTÜ Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü'nden mezun olduktan ve bir süre elektronik mühendisliği yaptıktan sonra amatörce sürdürdüğü müzik çalışmalarını geliştirmiş ve geleneksel Laz müziği yapmak uğruna eğitimini aldığı mesleğinin tamamen bırakmıştır. 10 yaşındayken ağabeyinin sayesinde tanıştığı bağlama ile tanışmasına karşın yaşı ilerledikçe geleneksel Laz entrümanları olan tulum ve kemençeyi çalmaya başlamıştır. Otantik Karadeniz müziğini oldukça başarılı yorumlayan B. Topaloğlu ve ekibi; son birkaç yıldır çeşitli illerde düzenlenen yayla ve bahar şenliklerinde, "barış" konserlerinde bu halk ezgilerini halka sunmaktadırlar.

Diskografi

Heyamo (1997)
Aravani (2000)
Ezmoce (2007)

Dış bağlantılar

Kaynak: Wikipedia


Lcd test için yapılmış olan güzel bir site.

Kaynak : http://www.lagom.nl/lcd-test/

NASA'nın yaptığı araştırmaların, güncel teknolojiye kazandırılması projesi olan NASA Spinoff 2008 bülteni hazırlanmış durumdadır.

Bülteni okumak/indirmek için burayı tıklayınız (16.25 MB, 217s, pdf)

Kaynak: NASA / Spinoff




Nobel Fizik Ödülü, Optik Teknolojide devrim gerçekleştiren "Fiber Optik" veri iletim teknolojileri konusunda çalışma yapan Charles K. Kao, Willard S.Boyle ve George E. Smith arasında paylaşıldı.

Ödül hakkında ve detaylı bilgi için burayı tıkayınız.
Kaynak : Nobelprize

Microsoft firmasnın antivirüs ve güvenlik yazılımı indirilebilir.

http://www.microsoft.com/Security_essentials/

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot