NASA'dan yapılan açıklamada, emektar uzay mekiği filosunun yerini almak üzere tasarlanan fırlatma aracı Ares 1-X'in 2 dakika 30 saniye sürecek test uçuşu için tüm hazırlıkların tamamlandığı belirtilerek, bugünkü denemenin Ares 1 ile bağlantılı tüm teknik ve yer operasyonlarını görme imkanı tanıyacağı kaydedildi.
700'ün üzerinde sensörden gelecek verilerin aylar sürecek incelemeler ışığında değerlendirileceği deneme, bugün TSİ 14.00'te, hava koşulları izin vermezse ikinci girişim Çarşamba yapılacak.
Deneme sırasında Florida Cape Canaveral'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatılacak füzenin, mekik programındaki katı yakıtın modifiye edilmiş hali olan sadece birinci katı test edilecek, füzenin diğer katı ve kapsülü maket olacak.
New York'taki Özgürlük Anıtı'ndan 10 metre uzun olan 99,6 metre uzunluğundaki füzenin ikinci katı 45 bin 720 metre irtifaya çıktıktan sonra Atlas Okyanusu'na düşecek.
Ares 1-X, 2015'ten sonra "Constellation" adı verilen program çerçevesinde uzay mekiğinin yerini alacak "Orion" adlı uzay kapsülünü uzaya götürecek.
"Constellation" programı çerçevesinde Amerikalılar, Ay seyahatlerine yeniden başlamayı, hatta Mars'a insanlı uçuşlar düzenlemeyi tasarlıyor.
NASA, boyu yüz metreye yaklaşan yeni füze üzerinde üç senedir çalışıyor.
Cap Canaveral'deki Kennedy Uzay Merkezi'nde uzay mekiklerini fırlatmak için kullanılan 39B fırlatma rampasında 30 yıl sonra ilk kez yeni bir füze bulunuyor. 39B'den iki km uzaktaki 39A rampasında ise Atlantis uzay mekiği 16 Kasımda fırlatılmayı bekliyor.
Amerikan yönetimi tarafından görevlendirilen bağımsız bir komisyon, Ulusal Havacılık ve Uzay İdaresi'ne (NASA), Ay'a tekrar astronot gönderme planlarını gözden geçirmesi gerektiğini bildirmiş, Ares füzesinin yanlış seçim olduğunu açıklamıştı.
NASA'DAN iPHONE UYGULAMASI
Bu arada, NASA, popüler akıllı telefon iPhone ve iPod Touch için uzay çalışmalarıyla ilgili bilgi, video, görüntü ve haberleri güncelleyen bir ücretsiz uygulama geliştirdi.
Apple'ın "App Store" bölümünden bedava indirilebilecek uygulamayla kullanıcılar, Uluslararası Uzay İstasyonu, Dünya yörüngesindeki uzay araçları veya NASA'nın fırlatacağı uzay araçlarının geri sayımına erişim gibi özellikleri görebilecekler.
0 yorum:
Yorum Gönder