Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

Avatar, Titanik, Aliens, Terminator filmlerinin yönetmeni James Cameron'un senaryosunu yazdığı ve yönettiği, destansı bilim kurgu filmidir. Üç boyutlu (3D) sinema tenkniği ve son teknolojiyle çekilen film en yüksek bütçeli yapım olarak bilinmektedir. 18 Aralık 2009 tarihinde gösterime girmiştir.

Film geleneksel 2-D, 3-D ve IMAX 3-D formatlarında gösterime sokuldu. Avatar'ın resmi bütçesi 237 milyon $'dır; diğer tahminlere göre ise filmin yapım maliyeti 280–310 milyon ve pazarlama maliyeti de 150 milyon dolardır.[3][4]

Avatar'ın galası 10 Aralık 2009'da Londra, Birleşik Krallık'ta yapıldı ve 18 Aralık 2009'da ABD ve Kanada'da gösterime girdi. ABD ve Kanada'da açılış gününde 26 milyon $[5] haftasonunda ise 77 milyon $[6] hasılat elde etti. Uluslararası açılışı iki gün daha erken gerçekleşti ve gösterimin ilk beş günü sonunda dünya çapında 232 milyon $ hasılat elde etti.[7] Gösterimin üçüncü haftasında 1 milyar $ hasılatı geçti ve Avatar Cameron'un daha önceki filmi Titanik'in ardından tüm zamanların en fazla hasılat elde eden 2. filmi oldu.[8]

Konu başlıkları


Konusu

Filmin hikâyesi 22. yüzyılda, Pandora adlı bir uyduda geçer. Bir gaz devinin yörüngesinde dönen Pandora, 3 metre uzunluğunda, mavi insansı görünümlü, kabile kültürünü benimsemiş, saldırıya uğramadıkları sürece barışçıl olan Na'vi halkına ev sahipliği yapmaktadır. İnsanlar, Pandora'nın havasını soluyamadıkları için, akıl bağlantısı aracılığıyla kontrol edilebilen insan ve Na'vi karışımı Avatarlar üretirler. Felç olan Deniz Piyadeleri mensubu Jake Sully (Sam Worthington), bir Avatar olarak Pandora'da yaşamaya gönüllü olur. Bir Na'vi prensesine aşık olan Sully, kendisini Pandora'yı gün geçtikçe tüketen insan ordusu ile Na'vi halkının arasındaki çatışmanın ortasında bulur.

Oyuncu kadrosu

Notlar

  1. ^ "'Avatar's' True Cost -- and Consequences", The Wrap, 3 Aralık 2009. 2009-12-12 tarihinde erişilmiştir.
  2. ^ Avatar. Box Office Mojo. 2009-12-20 tarihinde erişilmiştir.
  3. ^ Barnes, Brooks, "'Avatar' Is No. 1 but Without a Record", 'The New York Times', 20 Aralık 2009. 20 Aralık 2009 tarihinde erişilmiştir.
  4. ^ Ben Fritz (20 Aralık 2009). Could 'Avatar' hit $1 billion?. Company Town blog. 'Los Angeles Times'. 20 Aralık tarihinde erişilmiştir.
  5. ^ D'Alessandro, Anthony, "'Avatar' takes $27 million in its first day", Variety, RBI, a division of Reed Elsevier Inc, 2009-12-19. 2010-01-11 tarihinde erişilmiştir.
  6. ^ Douglas, Edward (21 Aralık 2009). Avatar Soars Despite Heavy Snowstorms. 21 Aralık 2009 tarihinde erişilmiştir.
  7. ^ Reporting by Dean Goodman; editing by Anthony Boadle (December 20 Aralık 2009). "Avatar" leads box office, despite blizzard. Reuters. 20 Aralık 2009 tarihinde erişilmiştir.
  8. ^ All time worldwide box office grosses. 'Box Office Mojo'. 8 Ocak 2010 tarihinde erişilmiştir.

Dış bağlantılar


Not : AVATAR 2009 yılı içerinde izlediğim nadir ve gerçekten çok iyi bir filim.

15 OCAK 2010 Halkalı Güneş Tutulması

Yukarıdaki şekilden görüldüğü gibi halkalı Güneş tutulması Afrika, Hint okyanusu ve Asya'nın doğusunu kat eden kırmızıyla çizilmiş 300 km genişliğindeki tutulma hattından halkalı olarak izlenebilecek. Bu tutulma, mavi çizgilerle taralı çok geniş bir alan içinde kalan Doğu Avrupa, Afrika, Asya ve Endonezya'dan parçalı tutulma olarak izlenebilecek. Tutulma Türkiye'den de güneş doğarken parçalı tutulma olarak izlenecek. Halkalı tutulma Ay'ın gölgesinin Türkiye saati ile 07:14'de Afrika'nın ortasına düşmesiyle başlayacak. Gölge 3 saat 45 dakika süreyle 12900 km yol kat ederek 10:59'da Dünya'yı terk edecek. 09 06'da Ay'ın gölgesi Hint okyanusu üzerindeyken (01o37.4' Kuzey enlemi, 069o17.4' Doğu boylamı) en uzun tutulma süresi ve en büyük örtülme gerçekleşecek. Burada halkalı tutulma 11 dakika 08 saniye sürerken, örtülmede %92 ile en büyük değerine ulaşacak. Tutulmanın halkalı evresi sırasında tutulma yandaki animasyonda gördüğünüz gibi gerçekleşecek. Güneş tutulmaları ile ilgili genel bilgi almak için buraya tıklayın.


Türkiye'den parçalı tutulma olarak izlenecek, üç büyük ilimiz için parçalı tutulmanın en büyük olduğu anlar aşağıda verilmiştir.

İzmir 08:03
İstanbul 08:11

Ankara 08:14

Bu animasyonda Ay'ın yarıgölgesinin ve tam gölgesinin Dünya üzerindeki hareketi görülüyor. Açık renkli yarı gölgenin düştüğü her yerde parçalı tutulma gerçekleşiyor. Kırmızıyla gösterilen küçük gölge tam gölgeyi temsil ediyor geçtiği yerlerde halkalı güneş tutulması izleniyor.

ÖNEMLİ UYARI !!!
GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜNEŞ DOĞDUKTAN SONRA BELİRLİ BİR YÜKSEKLİĞE ERİŞTİĞİNDE GÜNEŞ FİLTRESİ KULLANMADAN GÜNEŞE DÜRBÜNLE BAKMAYINIZ. GÜNEŞ TUTULMALARI SIRASINDA GÜNEŞ FİLTRESİ KULLANMADAN UZUN SÜRE GÜNEŞE BAKMAYINIZ.


Güvenli Güneş gözlemi nasıl yapılır, göz sağlığınız için dikkat etmeniz konularla ilgili ayrıntılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

http://www.tug.tubitak.gov.tr/tutulma/turkish/guvenli_gunes_gozlemi/guvenli_gunes_gozlemi.html

http://www.koeri.boun.edu.tr/astronomy/buay/saglik.html


Kaynak:
http://www.kandilli.boun.edu.tr/astronomy/buay/GT_150110.html
NASA Eclipse Web Site

Central Solar Eclipses: 1991 - 2050

Güneş tutulmaları




"Kainat bir birine , sevgi ile zincirleme bağlanmış . Sevgini vermesini öğren ; çünkü gönlün de anlasın ki hepsine yer varmış.Sevgisiz insandan dünya , unutma ki korkarmış .Ya korkudan yana kaçar, yada düşman olur kovalarmış . " (Mevlana)


" önümüzde hayat. hergün bir başka uykuya yatıp, bir başka rüya göreceğiz.. oysa zaman, bizimle beraber akan nehir, bir göle varıyordu. biz o gölde artık akmıyor, dalgalanıyorduk.."

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot