Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

15 OCAK 2010 Halkalı Güneş Tutulması

Yukarıdaki şekilden görüldüğü gibi halkalı Güneş tutulması Afrika, Hint okyanusu ve Asya'nın doğusunu kat eden kırmızıyla çizilmiş 300 km genişliğindeki tutulma hattından halkalı olarak izlenebilecek. Bu tutulma, mavi çizgilerle taralı çok geniş bir alan içinde kalan Doğu Avrupa, Afrika, Asya ve Endonezya'dan parçalı tutulma olarak izlenebilecek. Tutulma Türkiye'den de güneş doğarken parçalı tutulma olarak izlenecek. Halkalı tutulma Ay'ın gölgesinin Türkiye saati ile 07:14'de Afrika'nın ortasına düşmesiyle başlayacak. Gölge 3 saat 45 dakika süreyle 12900 km yol kat ederek 10:59'da Dünya'yı terk edecek. 09 06'da Ay'ın gölgesi Hint okyanusu üzerindeyken (01o37.4' Kuzey enlemi, 069o17.4' Doğu boylamı) en uzun tutulma süresi ve en büyük örtülme gerçekleşecek. Burada halkalı tutulma 11 dakika 08 saniye sürerken, örtülmede %92 ile en büyük değerine ulaşacak. Tutulmanın halkalı evresi sırasında tutulma yandaki animasyonda gördüğünüz gibi gerçekleşecek. Güneş tutulmaları ile ilgili genel bilgi almak için buraya tıklayın.


Türkiye'den parçalı tutulma olarak izlenecek, üç büyük ilimiz için parçalı tutulmanın en büyük olduğu anlar aşağıda verilmiştir.

İzmir 08:03
İstanbul 08:11

Ankara 08:14

Bu animasyonda Ay'ın yarıgölgesinin ve tam gölgesinin Dünya üzerindeki hareketi görülüyor. Açık renkli yarı gölgenin düştüğü her yerde parçalı tutulma gerçekleşiyor. Kırmızıyla gösterilen küçük gölge tam gölgeyi temsil ediyor geçtiği yerlerde halkalı güneş tutulması izleniyor.

ÖNEMLİ UYARI !!!
GÖZ SAĞLIĞINIZ İÇİN GÜNEŞ DOĞDUKTAN SONRA BELİRLİ BİR YÜKSEKLİĞE ERİŞTİĞİNDE GÜNEŞ FİLTRESİ KULLANMADAN GÜNEŞE DÜRBÜNLE BAKMAYINIZ. GÜNEŞ TUTULMALARI SIRASINDA GÜNEŞ FİLTRESİ KULLANMADAN UZUN SÜRE GÜNEŞE BAKMAYINIZ.


Güvenli Güneş gözlemi nasıl yapılır, göz sağlığınız için dikkat etmeniz konularla ilgili ayrıntılara aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

http://www.tug.tubitak.gov.tr/tutulma/turkish/guvenli_gunes_gozlemi/guvenli_gunes_gozlemi.html

http://www.koeri.boun.edu.tr/astronomy/buay/saglik.html


Kaynak:
http://www.kandilli.boun.edu.tr/astronomy/buay/GT_150110.html
NASA Eclipse Web Site

Central Solar Eclipses: 1991 - 2050

Güneş tutulmaları



0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot