Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)


TÜBITAK, Türkçenin Avrupa dilleri arasina girip, her türlü elektronik islemde yer almasi için Avrupa Birliginin (AB) yüksek bütçeli bir altyapi projesinin yürütücülügünü üstlendi.

TÜBITAK, Türkçenin elektronik ortamda her türlü profesyonel çeviriden, konusma ve konusmaci tanimaya, ses kodlama ve sayisallastirmadan dil ve aksan modellemeye ve hatta konusma sentezlemeye kadar birçok alanda hakim dillerin yaninda yer almasi için AB 7. Çerçeve Programlari kapsamindaki MULTIlingualism Integrated to Speech and Audio UNDerstanding (MULTISAUND) projesini hayata geçirdi.

TÜBITAK Ulusal Elektronik ve Kriptoloji Arastirma Merkezi (UEKAE) uzman arastirmacilarindan Alper Kanak, son on yilda gelistirdikleri bilgi birikimiyle baska dillerden Türkçeye çeviri yapilmasina, Türkçeden de baska dillere çeviri yapilmasina olanak saglayacak teknolojilerin alt yapisini hazirladiklarini belirterek, bunlarin yaninda otomatik çeviri, konusma sentezleme, dil ve aksan tanima, konusmaci ve konusma tanima, ses kodlama ve sayisallastirma, dil modelleme ve dogal dil isleme, akustik ve fonotik modelleme, konusma iyilestirme ve gürültü giderme konularinda da çalismalar yürüttüklerini bildirdi.


TÜBITAK'in MULTISAUND projesi ile Avrupa Komisyonu'ndan 15 tam puan alarak Türkiye'de bir ilki gerçeklestirdigini ifade eden Kanak, ''Böylece AB, TÜBITAK UEKAE'ye güvenini teyit etmis ve merkezi bu projeyle Türkçe ile ilgili teknolojilerde Avrupa'nin gözünde en üst siraya tasimistir. MULTISAUND projesi ile artik Türkçe de bilimsel ve teknolojik anlamda bir Avrupa dili olmus ve hak ettigi yere gelmistir'' diye konustu.


Kanak, ''Proje, uluslararasi alanda yaslilarin telefon üzerinden saglik gibi bazi hizmetleri alabilmesi için de büyük yarar saglayacak. Sinir geçislerinde de artik otomatik sistemlerle dil bilme sorunu ortadan kalkacak. Merkezimiz, yakin gelecekte her türlü konusma ve dil teknolojilerinde dogu ile bati arasinda bir teknoloji köprüsü kurmayi hedefliyor'' dedi.

Kaynak : AA

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot