Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)

Ülkemizde yıllardır eksikliği hissedilen halka açık bir planetaryum (gezegenevi) nihayet İzmir'de Özel Türk Koleji (İTK) bünyesinde kuruldu. Öncelikle böyle bir projeyi gerçekleştirdikleri için başta Alper Ateş ve ekibi ile kolej yönetimini ve emeği geçenleri yürekten kutlarız.
Bundan önce sadece İstanbul'da Deniz Harp Okulu'nda eğitim amacıyla kullanılan sabit bir optik gezegenevine sahip olan ülkemizde geç de olsa artık modern anlamda ve halka açık bir gezegenevi var.

60 koltuk kapasiteli ve 9 m çaplı bir kubbe ekran ile sayısal bir projeksiyon sistemine sahip bu "Gökyüzü Sineması" 7'den 70'e herkesin mutlaka en az bir kere gidip izlemesi gereken bir etkinlik. Müzik eşliğinde ve çeşitli görsel efektlerle desteklenerek gökyüzünde hayal edebileceğiniz her türlü olay bu sistemde canlandırılabiliyor. Ayrıca astronomi eğitimi-öğretimi sırasında özellikle gökküresinin hareketi, koordinat sistemleri gibi tahtada anlatması saatler süren, kitaplardan anlaşılması ve kişinin hayalinde canlandırması zor olan konular bu ortamda çok kolaylıkla işlenebiliyor. Bu yönden de eşsiz bir eğitim malzemesi.
3 Mart 2008 tarihinde halka yönelik olarak ve 5 Mart 2008 tarihinde de sadece akademisyenler için düzenlenen özel bir açılış etkinliği ile etkinlik hayatına başlayan İTK Gezegenevi'nin programlarının giderek daha da zenginleşeceğine inanıyoruz.Umarız bu projenin örneklerini kısa zamanda ülkemizin diğer şehirlerinde de görürüz.
Aşağıda gezegenevindeki etkinlik sırasında çekilen birkaç kare fotoğrafı bulabilirsiniz, fakat gezegenevinde fotoğraflarla anlatılamayacak, mutlaka gidip izlenmesi gereken, hafızalardan silinmeyecek görsel bir şölen sizleri bekliyor...

İzmir Özel Türk Koleji Gezegenevi

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot