Cengiz KAYA

"Benim Manevi Mirasım, İlim ve Akıldır"(Mustafa Kemal Atatürk)


İlk olarak 15 Ekim 2008 tarihinde, Hubble Uzay Teleskopunun bakımı ve tamir görevi nedeniyle fırlatılması planlanan Atlantis Uzay Mekiği, uzun bir gecikmenin ardından bu akşam (11 Mayıs 2009) TSİ 21:02'de uzaya gönderiliyor.

STS-125 görevi ertelenince NASA, Uzay İstasyonunun inşası kapsamında STS-126 ve STS-119 görevlerini araya almıştı.
NASA’nın Washington yakınlarındaki Goddard uzay merkezinde bulunan Hubble teleskobu sorumluları, teleskobun uzaydan sıradışı görüntüleri elde etmeye yarayan, topladığı verileri formatlayıp Dünya’ya gönderen Science Data Formatter adı verilen ünitesinin A yüzünün tamamen bozulduğunu belirtti.

Son olarak, 2003 yılında Columbia faciasıyla biten bir görevle güncellenen Hubble'a, 5 ila 10 yıl boyunca yeni bir güncelleme yapılmasına ihtiyaç doğurmayacak bir bakım yapılacak ve yeni teknolojiler yerleştirilecek. Yetkililer, önce A yüzünü B yüzüyle uzayda birkaç saat sürecek bir çalışmayla değiştirmeyi tasarladıklarını, ancak bundan, çok hassas manevralar gerektirmesi ve uzun vadede risk taşıması nedeniyle vazgeçtiklerini, bunun yerine Hubble’a mümkün olan en uzun süre çalışmasını sağlayacak yeni bir ünite yerleştirmeyi tercih ettiklerini kaydetti. Ayrıca 18 yaşındaki Hubble’ın en başta sıcaklık tecrit kalkanıyla jiroskopları ve kameralarının değişmesi gerekiyor.

Aslında Hubble Uzay Teleskobunu tamir maksadıyla gönderilecek olan Atlantis’in görevi, Uzay İstasyonu görevlerine nazaran daha zor ve daha büyük riskler taşıyor. Zira Hubble İstasyon’un nerdeyse iki misli yükseklikteki irtifada dönüyor. Bu durum başta göktaşı riski olmak üzere çeşitli nedenlerle daha tehlikeli olarak kabul ediliyor. Bu nedenle Endeavour Uzay Mekiği de yaşanabilecek herhangi bir olumsuzluğa karşı, kurtarma görevi için başka bir rampada hazır bekletiliyor.
Fırlatmayı Nasa TV'den canlı olarak izleyebilirsiniz.

Kaynak : Gökbilim

0 yorum:

Yorum Gönder

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Google
 

Blog Arşivi

Creative Commons License
Blogspot